Peter Oostendorp, leidinggevende Nedap Smart
Door het slimmer verpakken van onze producten gebruiken we minder verpakkings-materiaal. Daardoor besparen we tot 70% op het volume en verminderen we onze uitstoot.

Naast de verdere concretisering van onze ambities binnen de vier aandachtsgebieden, mede aan de hand van de stakeholderdialoog, hebben we ook belangrijke stappen gezet in het inzichtelijk maken en vergroten van onze duurzame impact. Van sommige thema’s is de ambitie heel concreet en kwantitatief, op andere materiële thema’s zijn kwalitatieve ambities bepaald of zijn de ambities nog in ontwikkeling.
Als onderdeel van de stakeholderdialoog maken we regelmatig gebruik van enquêtes. Zo is in 2022 wederom een medewerkerbetrokkenheidsonderzoek uitgevoerd. De uitkomsten ervan vormen een belangrijk onderdeel bij het vaststellen van de variabele beloning van de directie.
Bij dit onderzoek, uitgevoerd door een externe organisatie, wordt ieder jaar weer een andere deel van de organisatie bevraagd. Zo komt in drie jaar de hele organisatie aan bod. Dit jaar hebben de medewerkers van de marktgroep Retail en de afdelingen die geen deel uitmaken van een specifieke marktgroep (corporate teams en Smart) de enquête ingevuld. Uit deze enquête komt ook dit jaar duidelijk naar voren dat Nedap medewerkers zeer betrokken zijn, bijzonder trots op Nedap zijn en zij zich goed op hun plaats voelen binnen het bedrijf. Wel geven de medewerkers aan nog beter geïnformeerd te willen zijn over de richting van de organisatie en de progressie die Nedap-breed wordt geboekt. In het thans lopende boekjaar zal het intensiveren van de interne communicatie dan ook een speerpunt zijn.
Daarnaast is in 2022 in opdracht van Nedap een klanttevredenheidonderzoek uitgevoerd door een extern bureau. Daaruit is gebleken dat de algemene tevredenheid over Nedap groot is onder klanten van de verschillende marktgroepen: ‘Gemiddeld beoordelen klanten de producten en service van Nedap met een 8,0 en slechts 3% van de klanten geeft een 6 of lager. De hoge waardering komt vooral door de grote tevredenheid over de Nedap software (8,1), de online portal(s) (8,1) en de technische ondersteuning. Ook de Net Promotor Score van +48 kan als zeer hoog worden gezien en bewijst dat de producten en service ‘on point’ zijn.’
We hechten groot belang aan de ontwikkeling van onze mensen. Daarom is in 2022 de ambitie geformuleerd dat iedere medewerker minimaal 40 uur aan eigen ontwikkeling moet besteden. In 2022 heeft 47% van de 386 medewerkers, die deelnamen aan een survey over dit onderwerp, aangegeven dat zij in dat jaar minimaal 40 uur besteed hebben aan
hun eigen ontwikkeling. Dit kan betrekking hebben op iedere vorm van leren en ontwikkelen. Van het aangaan van nieuwe projecten met nieuwe taken om ervaring in een ander werkveld op te doen, tot het volgen van vaardigheidstrainingen, coaching- of andere persoonlijke ontwikkeltrajecten. Medewerkers worden onder meer door actieve communicatie bewust gemaakt van het belang van de ontwikkelingsdoelstelling en voortdurend aangemoedigd om hier invulling aan te geven. Daarnaast volgen team captains trainingen voor het aangaan van gesprekken over het belang van de ontwikkelingsdoelstellingen en om de invulling ervan te stimuleren onder medewerkers.
Op het gebied van diversiteit hebben we in 2022 de doelstelling geformuleerd dat de man-vrouw verhouding op posities in de subtop dezelfde moet zijn als de man-vrouw verhouding Nedap-breed. Zie ook paragraaf 4.5 Diversiteit en inclusiviteit van het hoofdstuk Corporate Governance. Het afgelopen boekjaar werd op een intern platform aandacht besteed aan verschillende diversiteits- en inclusiviteitsthema’s (zie paragraaf 2.3 Mensen, cultuur en leiderschap).
Voor een uitgebreidere toelichting op bovenstaande ontwikkelingen, zie ook de paragrafen 1.4 Duurzame impact en 2.3 Mensen, cultuur en leiderschap.
Al sinds 2014 kopen we uitsluitend groene stroom in. Daarnaast is in 2022 verder geïnvesteerd in warmtepompen, warmtewielen, ledverlichting en laadpalen.
Eind 2022 is een grote renovatie van het oudste gebouw van het hoofdkantoor in Groenlo afgerond. Bij deze renovatie hebben we nadrukkelijk rekening gehouden met ecologische aspecten, bijvoorbeeld waar het ging om isolatie. Er is gebruikgemaakt van duurzame materialen, er zijn warmtepompen geïnstalleerd voor een duurzame energievoorziening en er zijn sensoren in gebruik genomen om het energieverbruik te minimaliseren. Ook zijn materialen zoveel mogelijk hergebruikt, waaronder de betonnen plafondplaten. Daarnaast is de indeling van dit gebouw gericht op ontmoeten en samenwerken. De ruimtes zijn zo ingericht dat ze multifunctioneel bruikbaar zijn. Daglicht wordt optimaal benut en de akoestiek en verlichting dragen bij aan een prettige werkomgeving. Het gebouw is in december weer in gebruik genomen.
In 2022 zijn we begonnen met het opstellen van een meerjarenplan om ook de resterende gebouwen maximaal te verduurzamen in de komende jaren. Als onderdeel van dit plan hebben we het afgelopen boekjaar een 3D-scan uitgevoerd van de isolatiewaardes en dakbelasting van het gehele hoofdkantoor. De uitkomsten hiervan worden gebruikt om verdere verduurzamingsinvesteringen te plannen.
Per eind 2022 is 37% van ons wagenpark elektrisch of hybride (2021: 27%). Anticiperend op de migratie naar een volledig fossielvrij wagenpark in 2030, kopen we vanaf 2025 geen auto’s meer in die op fossiele brandstof rijden en stimuleren we nu met actief beleid de keuze voor een elektrische auto.
Naast bovenstaande initiatieven die vallen onder scope 1 en 2, wordt ook gestreefd naar een verdere reductie van CO2-uitstoot als gevolg van zakelijk reizen en woon-werkverkeer (scope 3).
In de afgelopen twee jaar werd reizen in belangrijke mate beperkt door de COVID-19-pandemie. Ondanks dat zakelijk reizen nu weer mogelijk is, is er een verhoogd bewustzijn ontstaan over de noodzaak van reizen. We kiezen nu vaker dan voor de pandemie voor een virtuele afspraak. Als we er wel voor kiezen om te reizen, dan is het beleid dat zakelijk reizen met de trein de voorkeur heeft, indien mogelijk. Wanneer vliegen onvermijdelijk is, wordt zowel de frequentie als het aantal mensen dat reist tot een minimum beperkt.
In 2022 is ook gestart met het inzichtelijk maken hoe we de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer zo effectief mogelijk kunnen reduceren. Op basis van deze inzichten zal het beleid dat moet leiden tot CO2-reductie van het woon-werkverkeer verder ontwikkeld worden. Om een breed draagvlak en interne motivatie voor de verduurzaming van het woon-werkverkeer te creëren is eind 2022 een interne Sustainability Challenge gestart. Een groep van zo’n 15 medewerkers zal een aantal mobiliteitsconcepten uitwerken.
Voor onze softwarediensten maken we gebruik van datacenters. Voor de EU Taxonomie kwalificeren deze activiteiten als een transitie-activiteit die bijdraagt aan de mitigatie van klimaatverandering. De meest door Nedap gebruikte datacenters voldoen aan de Europese gedragscode voor de energie-efficiëntie van datacenters. Voor de vaststelling hiervan is onder andere gebruikgemaakt van informatie uit certificeringen van deze datacenters (ISO 14001 en ISO 50001). Daarmee is het merendeel van de omzet die met onze softwareactiviteiten wordt gegenereerd afgestemd op de EU Taxonomie.
De marktgroepen hebben het afgelopen boekjaar gewerkt aan de visie en strategie op het gebied van duurzaamheid. Belangrijk hierbij is dat ook inzichtelijk wordt gemaakt wat de impact van onze proposities is op het verduurzamen van het businessmodel van onze klanten. Onder aansturing van de Sustainability excellence workstream is dit in 2022 verder geconcretiseerd. Nedap-breed vindt uitwisseling plaats van best practices op het gebied van duurzaamheid om marktgroepen te inspireren. Meer informatie hierover is opgenomen in hoofdstuk 3.
Nedap N.V.
Parallelweg 2
7141 DC Groenlo
Nederland
© 2023 – 2024 Nedap N.V. All rights reserved
Disclaimer.
Dit online jaarverslag betreft een niet-officiële kopie van ons oorspronkelijke en officiële jaarverslag over 2022. De onafhankelijke accountant (PwC) heeft niet vastgesteld dat deze kopie identiek is aan de officiële versie en is daartoe ook niet verplicht. Derhalve heeft de controleverklaring geen betrekking op deze niet-officiële kopie, maar enkel op de officiële versie. In geval van tegenstrijdigheden in de interpretatie, prevaleert het officiële jaarverslag. De goedgekeurde versie is te vinden als ‘Jaarverslag 2022 – ESEF-rapportage’ op https://nedap.com/nl/investeerders/publicaties/. Aan deze online versie van het jaarverslag kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.